En av vårens mest intressanta nyheter på inredningsfronten är det faktum att Ikea kommer att släppa en kollektion i samarbete med den så kallade 10 gruppen. Kollektionen har döpts till Avsiktlig och textilkollektionen baseras på fyra av de klassiska textilkollektivets klassiska mönster. Det rör sig om ”Jazz”, ”Djungle”, ”Kuba” och ”Jamaica”. Tre unga formgivare har varit delaktiga i fromgivningsprocessen- Ida Pettersson, Iina Vuorivirta och Hanna Dalrot. Dessa tre har jobbat tillsammans med 10 gruppen för att skapa kollektionen som kommer att säljas på Ikea med början den 5:e maj i år.

10 gruppen

10 gruppen var en klassisk svensk formgivargrupp som grundades av 10 kända svenska formgivare. Gruppen var aktiv mellan 1970 och 2015 då företaget såldes till Ikea. Gruppen gjorde sig kända för sina färgsprakande och fantasifullt mönstrade tyger som skilde sig otroligt mycket från allting annat som fanns på marknaden. De konstnärer som gruppen bestod av inkluderade Birgitta Hahn, Inez Svensson, Tom Hedqvist, Carl Johan De Geer, Lotta Hagerman, Gunilla Axén, Tage Möller, Britt-Marie Christoffersson, Ingela Håkansson- Lamm och Susanne Grundell.

Ett stycke svensk formgivningshistoria

Ikea har tidigare samarbetat med formgivarna från den kända designgruppen. Företaget har stor respekt för deras kunskap och det inflytande den haft på svensk textils historia. I samband med lanseringen av Avsiktlig så kommer man därför också att ge ut en bok om gruppen och deras historia. Detta gör man som en hyllning till 10 gruppen och deras ikoniska arbete och deras otroliga mönster som är helt tidlösa och därmed lika populära idag som när de var när de först skapades. Kollektionen kommer att säljas på alla Ikeavaruhus runt om i hela Sverige. Men kollektionen kommer att vara begränsad så det är först till kvarn som gäller. Så vill man få tag i en bit av denna textilskatt bör får man vara snabb i vändningarna.